همه چیز در باره پست الکترونیک EMail
ایمیل سالهاست که به یکی از پرکاربردترین ابزار ارتباطی تبدیل شده و سهولت ارسال ایمیل با ارسال نامه از طریق پستی غیرقابل مقایسه است.
از لحاظ لغت Email مرکب از دو واژه E که اول کلمه Electronic (الکترونیک) و mail به معنای پست است : یعنی پست الکترونیک
شاید تاریخچه اولین ایمیل فرستاده شده در اینترنت به سال 1971 برگردد. وقتی که فردی به نام «روی تاملینسون» (Roy Tomlinson) روشی برای فرستادن پیام از طریق اینترنت و تنها یک کامپیوتر پیدا کرد. او با استفاده از @ نام گیرنده ایمیل را مشخص میکرد.
ایمیل (به انگلیسی: E-mail) یا پست الکترونیک به نامه دیجیتالی میگویند، محتوای آن میتواند متن، تصویر، ویدئو و غیره باشد که در شبکههای رایانهای از یک فرستنده به یک یا چند گیرنده فرستاده میشود. سرویس ایمیل سرور (به انگلیسی: e-mail service) سامانهای است که این خدمات را ارائه میکند. نشانی پست الکترونیکی یا رایانشانی (به انگلیسی: e-mail address)، نشانی است که برای رایانامه مشخص شدهاست.
یکی از کاربردهای اینترنت فرستادن و دریافت نامههای الکترونیک است؛ نامهٔ الکترونیکی پروندهای است که از طریق شبکهٔ اینترنت برای مخاطبی که دارای رایانشانی است، فرستاده میشود.
اگر شما دارای یک پست الکترونیکی روی شبکه اینترنت باشید و برایتان یک رایانامه فرستاده شده باشد، این رایانامه روی دستگاه کارساز شبکهای که به آن متصل هستید باقی میماند تا شما به شبکه وصل شوید، سپس با پیام «نامهٔ تازه» روبرو میشوید که میتوانید به کمک نرمافزارهای مورد استفاده خود آن را بخوانید و به آن پاسخ دهید.
به زبان ساده :
در حقیقت فضایی در اینترنت (مشابه صندوق پستی شما در اداره پست یا در ورودی خانه) می باشد که کلید آن فقط در دست شما است .در صورتی که آدرس آن را به دیگران اعلام کنید ، آن ها می توانند با استفاده از Email خود به شما نامه و یا فایلی را بر اساس استانداردهای مشخصی بفرستند. البته واضح است که ایمیل تفاوت هایی نیز با صندوق پستی شما دارد.
مثلا :
از همه جا می توانید به آن دسترسی پیدا کنید ، برای این که نامه یا فایلی بفرستید باید خودتان هم ایمیل داشته باشید و در قیاس با پست معمولی ، ایمیل تقریبا بلا درنگ به شخص گیرنده می رسد.
آدرس ایمیل شما در واقع شامل دو بخش می باشد که با یک علامت @ از هم جدا می شوند . بخش اول آدرس، نام کاربری شما و بخش دوم سروری است که ایمیل شما بر روی آن قرار گرفته است.
مثلا : ali@Gmail.com می تواند آدرس شخصی به نام ali بر روی سرور Gmail.com باشد.
انواع ایمیل
ایمیل را می توان به دو طریق ایجاد و استفاده نمود
از طریق سایتهایی که ایمیل رایگان می دهند مانند yahoo و Gmailکه مدیریت این ایمیل ها نیز از طریق خود این سایت ها امکان پذیر است .(اینگونه ایمیل ها مورد بحث در مقاله پیش رو نمی باشند)
ایجاد ایمیل های اختصاصی از سایت های اختصاصی .
همانطور که قبلاً گفته شد ایمیل از دو بخش تشکیل شده است که توسط علامت @ از هم جدا می شوند :
بخش اول Username وبخش دوم نام سایت ویا دامنه ایی است که ایمیل در آن قرار می گیرد.حروف کوچک وبزرگ در آدرس ایمیل بی تاثیر بوده اما معمولا ً همه حروف را بصورت کوچک می نویسند .در ضمن بین هیچ کدام از حروف وبخش های آدرس ایمیل فاصله ایی وجود ندارد
در ایمیل های اختصاصی ابتدا نیاز است یک Domain و یک Host خریداری شود .
Domain: نامی است که در تمام اینترنت منحصر بفرد بوده و شما مالک آن هستید.
Host: فضایی است که با نام Domain مرتبط شده است .یعنی زمانی که شما می خواهید به این فضا دسترسی داشته باشید می بایست از نام Domain استفاده کنید (نام Domain نیز با یک IP Valid مرتبط شده است).
هر Host بسته به شرکت فروشنده آن محدود به تعداد مشخصی ایمیل می شود .یعنی بر اساس فضایی که خریداری می شود امکان تعریف تعداد محدودی ایمیل برای کاربران فراهم می شود .
نوع دیگری از ایمیل های اختصاصی وجود دارند که کاربر می تواند از یک شرکت مشخص که قبلا پیش نیاز های فوق را تهیه کرده است یک آدرس ایمیل خریداری کند .
تعریف پروتکل ها و پورت های ایمیل
پروتکل های ارسال ایمیل را می توان در 3 پروتکل زیر تعریف نمود :
Simple Mail Transfer Protocol): SMTP)
پروتکل ارسال ایمیل از طریق اینترنت ( و یا شبکه های مبتنی بر IP ) می باشد .در حقیقت زمانی که شما آدرس outgoing mail server را در کامپیوتری که نرم افزار های ایمیل کلاینت(Microsoft Outlook, Outlook express) دارند می خواهید Set کنید ،آدرس SMTP Server را می دهید .
POP3) : Post Office Protocol Version 3)
پروتکل POP یا Post Office Protocol یکی از پروتکل های لایه Application در مدل TCP/IP می باشد که در Email Client ها جهت دریافت کردن ایمیل مورد استفاده قرار می گیرد .این پروتکل ایمیل ها را از سرور های Remote دریافت کرده و در اختیار کاربران قرار می دهد .این پروتکل در چند نسخه ارائه شده است که آخرین نسخه آن ،نسخه 3 می باشد .همچنین غالب Webmail Service های کنونی از این پروتکل پشتیبانی می کنند .شماره پورت این پروتکل 110 می باشد .pop3 ایمیلها را ارسال نمی کند و تنها اقدام به دریافت و تحویل ایمیل ها به کلاینت ها در سطح شبکه می کند . در حقیقت زمانی که شما آدرسIncoming mail server را در کامپیوتری که نرم افزار های ایمیل کلاینت(Microsoft Outlook, Outlook express) دارند می خواهید Set کنید ،آدرس POP 3 Server را می بایست وارد کنید .
(Internet message access protocol): IMAP
پروتکل IMAP یکی از پروتکل های لایه Application در مدل TCP/IP می باشد که به Email Client ها اجازه می دهد به ایمیل های موجود در یک Remote Email Server دسترسی داشته باشند . این پروتکل در چند نسخه ارائه شده است که آخرین نسخه آن ،نسخه 4 می باشد .همچنین اغلب Webmail Service های کنونی از این پروتکل پشتیبانی می کنند .شماره پورت این پروتکل 143 می باشد .IMAP ایمیلها را دریافت نمی کند و تنها اقدام به نمایش ایمیل ها به کلاینت ها در سطح شبکه می کند .وقتی با استفاده از IMAP در خواست مشاهده ایمیلهای خود را میکنید، فایلها مستقیماً از روی بانک اطلاعاتی سرور Email به شما نشان داده میشود. ولی POP3 هر بار که به آن متصل میشوید تمام ایمیلهای شما را به صورت یک فایل به کامپیوترتان میفرستد و اطلاعات فایل را از روی سرور پاک میکند و امکان چک کردن ایمیلهای را از چند کامپیوتر متفاوت را به شما نمیدهد البته لازم به ذکر است در صورتی که از نرم افزار Email Client ای مانند Microsoft Outlook استفاده کنید این نرم افزار این امکان را به شما می دهد که یک کپی از ایمیل ها را بر رویه کامپیوتر شما منتقل کند (این قابلیت نرم افزار Outlook است ،نه قابلیت POP3) با IMAP این مشکل کاملاً حل شده است زیرا IMAP فایل ایمیل را مستقیما از روی بانک اطلاعات Email Server نمایش می دهد.
در اینجا با بررسی یک مثال واقعی نحوه کارکرد این پروتکل ها را به صورت خلاصه شرح می دهیم :
برای مثال میخواهیم ایمیلی از آدرس name1@mail1.com به آدرس name2@mail2.comبفرستیم.
فرض کنید برای اتصال به سرور ایمیل از مرورگر Explorer Internet استفاده میکنیم.
مرورگر به سرور SMTP ؛ name1@mail1.comمتصل میشود و آدرس فرستنده و گیرنده و متن ایمیل را اعلام میکند.
- SMTP آدرس گیرنده را به دو قسمت نام (name2) و دامنه (mail2.com.) تقسیم میکند. اگر دامنه گیرنده مشابه دامنه فرستنده باشد،SMTP ایمیل را به سرور POP3 میدهد - که در مثال ما این طور نیست - و SMTP باید با سرور دامنه دیگر ارتباط برقرار کند.
- SMTPبه سرور DNSیا Domain Name Server متصل میشود.DNS قسمتی از اینترنت است که دربرگیرنده بانک اطلاعاتی از نام دامنهها و آدرس IP آنهاست. برای تبدیل نام دامنه به آدرس IP آنها به DNS نیاز داریم. به این ترتیب SMTP آدرس IP سرور mail2.com را از DNS دریافت میکند.
- SMTP آدرس name1@mail1.COM، را به SMTP آدرس name2@mail2.comمیدهد. SMTP وقتی متوجه میشود ایمیل مربوط به دامنه خود است آن را به سرور POP3 میدهد.
اگر در این میان سرور SMTP با مشکلی مواجه شود، ایمیل فرستاده شده به لیست انتظاری اضافه میشود. معمولاً SMTPها از برنامهای به نام Send Mail استفاده میکنند.
به همین دلیل لیست انتظار Send Mail Queue نام دارد. این برنامه مرتباً ایمیل را برای سرور میفرستد. اگر بعد از مدت معینی ایمیل به مقصد نرسد شما را از نرسیدن ایمیل با ارسال Undeliverable Massage مطلع میسازد و آن را از لیست انتظار خارج میکند.
در این بین سرور POP3 وظیفه دریافت ایمیلها را دارد و در نگاهی ساده به کار نوعی از این سرورها، ایمیل دریافتی به فایل متنی که POP3 برای شما ایجاد کرده اضافه میشود. برای مشاهده ایمیلها تنها کافی است که فایل مخصوص خود را از POP3 دریافت کنید.
ولی کار POP3 در مقایسه با آن چیزی که همه از یک سرویس ایمیل انتظار دارند کمی متفاوت است. وقتی از POP3 استفاده میکنید، هربار که ایمیلی را باز میکنید، این ایمیل از فایل متن مخصوص شما حذف میشود. تفاوت بین POP3 و IMAP در همین است.
با استفاده از نرم افزارهای ایمیل مثل Microsoft Outlook میتوانید از قابلیت POP3 هم استفاده کنید. هربار که به اینترنت متصل میشوید این برنامهها تمام اطلاعات ایمیل شما را روی کامپیوترتان میریزد.
به این ترتیب وقتی که به اینترنت متصل نیستید میتوانید ایمیلهایی را که آخرین بار از سرور دریافت کردهاید را بخوانید و یا حتی ایمیلی بنویسید و بار دیگر که به اینترنت متصل میشوید آن را ارسال کنید.
شما میتوانید فایلهایی را به ایمیل خود الصاق کنید. میتوانید آنها را از ایمیلهای دریافتی روی کامپیوتر خود بردارید.
در حال حاضر اساس کلی ارسال فایل همراه ایمیل به همین ترتیب است. ولی این کدسازی و کد خوانی به صورت اتوماتیک توسط سرور ایمیل انجام میشود و شما فقط فایل را اضافه و گیرنده آن را به همان شکل فایل اصلی دریافت میکند.
به گزارش پروژهای به نام American Life نود ویک درصد استفاده کنندههای اینترنت در مارس سال 2007 برای دسترسی به ایمیل خود از اینترنت استفاده کردهاند.
این گزارش همچنین میگوید که ۵۶ درصد استفاده کنندهها از سرویس ایمیل، این کار را به عنوان یک فعالیت روزمره انجام دادهاند.
تعریف ایمیل کلاینت
ایمیل کلاینت در حقیت نرم افزاری است که از پروتکل های ایمیل پشتیبانی کرده و می تواند ایمیل ها را از سرور ایمیل دریافت و به کاربر نمایش دهد . ایمیل کلاینت را می توان به دو دسته کلی تقسیم بندی کرد :
- نرم افزار های ایمیل کلاینت مانند Microsoft Outlook, Outlook Express, Eudora or Pegasus که شرکت های مختلف جهت کار با ایمیل آن را طراحی و ارائه نموده اند
- Web Page Email Client ها که در حقیقت زمانی که شما با ایمیل های Yahoo, Hotmail, Gmail و ... کار می کنید یک صفحه وب تمامی نیاز های شما را جهت کار کردن با ایمیل برای شما فراهم می کند.
تعریف ایمیل سرور
ایمیل سرور تقریبا شبیه یک پستخانه مجازی می باشد .ایمیل سرور کامپیوتری است که عموماً دارای چندین قسمت می باشد
- محلی جهت ذخیره سازی ایمیل های کاربران می باشد
- شامل مجموعه قوانینی است که مشخص می کند ایمیل سرور چطور باید ایمیل را به آدرس مقصد ارسال کند
- دارای بانک اطلاعاتی جهت نگهداری آدرس ایمیل های کاربران می باشد
- شامل مجموعه قوانینی است که تعیین می کند یک ایمیل سرور با ایمیل سرور ها و یا ایمیل کلاینت های دیگر چگونه ارتباط برقرار کند .
یکی از راهههای انتقال ویروس و دزدی از اطلاعات کاربر با ارسال ویروسها به ایمیل قربانی میباشد برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده هکرها و ویروسها میتوان به این چند نکته توجه داشت:
- ایمیلهای ارسال شده از طرف افراد مشکوک و ناشناس را به هیچ وجه باز نکنید.
- ایمیلهایی که انتهای نامه ارسال شده دارای فایل پیوستی میباشد را ابتدا با نرمافزارهای آنتیویروس اسکن و بعد از اطمینان آنها را اجرا و استفاده کنید.
- عکسهایی که حاوی لینک به بیرون از صفحه کار با ایمیل شما هستن شدیداً خودداری و به هیچ وجه روی آنها کلیک نکنید.
- ایمیل خود را در سایتهایی که نمیشناسید به ثبت نرسانید.
- در سایتهایی که به صورت ماهانه، هفتگی و روزانه مطالبی از چکیده مطالب خود برای شما به صورت اتوماتیک ارسال میکنند شدیداً خودداری کنید.
- رمز ایمیل خود را در سایتهایی که احتیاج به ثبت نام دارند درج نکنید و سعی کنید گذرواژه انتخابی ایمیل شما فقط برای ایمیل شما باشد.
- در هنگام استفاده ازسیستمهای موجوددر کافی نتها و سایر راههای ارتباطی باایمیل خود از ذخیره کردن گذر واژه خود در سیستمهای موجود خودداری کنید.
- از مرورگرهای قابل اطمینان استفاده کنید.
- اگر سرویس ارایه دهنده ایمیل شما دارای تأیید دو مرحله ای میباشد از آن سرویس حتماً استفاده نمایید.
- همیشه بعد از اتمام کار از ایمل خود logout کنید.
- نامههایی که برای بازیابی گذرواژههای سایتها میباشد حتماً پاک کنید.
- حداقل مقدور از خواندن نامههایی که در پوشه هرزنامه spam میباشد خودداری کنید.
- در هنگام استفاده از سرویسهای ابری که بیشتر سرویسهای میزبانی ایمیل ارایه میدهند استفاده میکنید اطلاعات شخصی خود یا فایلهایی که در آن پسورد شما در داخل آن میباشد در داخل سرویسهای ابری نگذارید.
- در هنگام استفاده از اینتر نت رایگان اماکن در سطح شهر از وصل شدن و استفاده از ایمیل خود خودداری کنید.
- فایلهایی که دارای پسوند ناشناس میباشد و برای شما ارسال شدند از بازکردن آن به شدت خودداری کنید.
- اکثر بازیها و برنامهها برای دسترسی به اطلاعات شما خواستار وصل شدن به ایمیل شما میباشند قبل از دسترسی دادن و مجوزهای لازم سطح دسترسی را کنترل نمایید.
- از نرمافزارهایی ناشناس که برای دریافت و ارسال ایمیل میباشند شدیداً خودداری کنید.
- ایمیل خود را در هر جایی ننویسید.
- در انتخاب گذر واژه برای ایمیل خود از نماد و عدد استفاده کنید و از تکرار نام ایمیل در قسمت پسورد به شدت خودداری کنید.
- در صورت ویروسی بودن سیستم عامل خود به ویروس از بازکردن صفحه ایمیل خود خودداری کنید.
از جمله سرویس دهندگانی که به صورت رایگان به افراد، یک پست الکترونیک (ایمیل) ارائه میدهند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جیمیل
- یاهومیل
- هاتمیل
- آمریکن آنلاین
- آیکلاد
- یاهو
در ایران:
- چاپار
- ایران
- وطن میل
- صبا میل
- ایمیل فارسی
- میهن میل